Як обрати smart-лампочку
 Як обрати smart-лампочку

У системі домашньої автоматизації розумним може бути практично будь-який елемент, у тому числі звичайна (а насправді не дуже) лампочка. Смарт-лампочка дозволяє не тільки регулювати освітлення, але й оптимізує витрати електрики, може будити власника житла вранці та відлякувати злодіїв. Щоправда, щоб ця казка стала реальністю, потрібно знати, як правильно обрати smart-лампочку: далеко не кожна з них вміє робити все це разом. Розповідаємо все, що може стати в нагоді для вибору відповідного гаджета у загальних рисах та у конкретних деталях.

Що взагалі таке смарт-лампочка?

Зовні вона мало чим відрізняється від звичайної: освітлювальний елемент представлений економічним діодом. Він добре світить при малому енергоспоживанні, але цим може похвалитися будь-яка енергозберігаюча економка. Весь розумний функціонал смарт-девайсу захований усередині. Він представлений мікроконтролером, приймачем сигналу, датчиками та сенсорами. Така начинка дозволяє відстежувати параметри оточення, повідомляти про їх зміни хабу чи додатку й реагувати на ці зміни заданим чином.

Кожна смарт-лампочка має технічні й функціональні особливості, що визначають зручність її використання, переваги та недоліки. Їх, а також здатність інтегруватися у систему автоматизації можна розглядати як критерії вибору. Але про це згодом.

Ці девайси вміють:

  • регулювати освітлення відповідно до встановлених сценаріїв. Банальні приклади – різні режими яскравості світіння вдень, увечері та вночі. Чим розумніший механізм, тим глибше його можна налаштувати: інтегровані пристрої поступово знижуватимуть яскравість світла у кімнаті перед відходом до сну, поступово розгорятимуться яскравіше перед пробудженням чи змінюватимуть інтенсивність підсвічування залежно від сценарію (читання, романтична вечеря, робоча обстановка);
  • включатись за графіком або при виявленні у приміщенні людини. У першому випадку девайс перейде в активний режим у вказаний час (у тому числі по будильнику), у другому ввімкнеться при спрацьовуванні датчика руху, шуму або інфрачервоного випромінювання. Можна налаштувати спрацьовування розумної лампи й при виявленні підозрілої активності поза домом, щоб імітувати присутність господарів та відлякати зловмисників. Для цього прилад потрібно буде інтегрувати в охоронну систему;
  • синхронізуватись з іншими смарт-пристроями. Це вміння повністю занурить в атмосферу фільму при перегляді у режимі адаптивного освітлення, перетворить вітальню у танцпол при активації режиму світломузики, автоматично скоригує інтенсивність світлових потоків залежно від положення смарт-ролетів.

Окремі моделі обладнані спеціальними функціями, але їх правильніше віднести до переваг.

Чим гарна розумна лампа?

Окрім вже описаного функціоналу, який у якомусь сенсі також можна розглядати як переваги девайсу, деякі з них мають додаткові фішки.

  • Звуковий модуль. Девайс можна зв’язати з іншими програмами (месенджером або програвачем), і вбудований звуковий модуль програватиме музику або сповіщатиме про отримання повідомлень.
  • Голосове керування. Деяким пристроям можна подавати команди голосом (щоправда, не без нюансів – про це теж розповімо).
  • Автокорекція ілюмінації. Моделі з нею реагують на зміни природного світла (світять яскравіше в міру настання темряви й навпаки).
  • Розпізнавання режиму підсвічування фото. Смарт-лампочки з цією опцією аналізують освітлення на зображенні, завантаженому у додаток, і повторюють його посильно у приміщенні.
  • Активація по GPS смартфону власника. Ця функція дозволяє економити споживання електрики та створювати комфортну обстановку на підставі відстеження розташування контролюючого пристрою. Світло автоматично ввімкнеться, коли ви увійдете до приміщення з телефоном у руках, і вимкнеться, коли ви залишите кімнату чи будинок. Ефектно. Майже як не обертатися на вибух.
  • Захист від перегріву. Частина моделей обладнана запобіжниками, що не дозволяють пристроям розжаритися. Девайс попередить про підвищення температури.

Це – тонкощі, і вони опціональні. А ось чим хороша будь-яка розумна лампа:

  • оптимізує енергоспоживання, дозволяючи знижувати витрати у довгостроковій перспективі;
  • дозволяє налаштувати велику кількість практичних й комфортних режимів роботи;
  • зручно керується;
  • довго служить.

А що з мінусів?

Не без них. Але більшість з них можна вирішити.

Ризик взлому

Освітлювальні аксесуари не мають власної системи шифрування та захисту даних. Під стелею зберігається не так мало інформації, як здається на перший погляд: розпорядок дня власників, відомості про те, коли вдома нікого немає, порядок реагування на підозрілі дії. Без піклування про збереження цих даних вони можуть бути перехоплені зловмисниками.

Рішення – складний надійний пароль від програми, за допомогою якої контролюється смарт-лампочка. Легше зламати пристрої, підключені до домашнього WiFi, а не до хаба, тому по можливості рекомендується використовувати девайси, які спілкуються один з одним поза загальнодоступними каналами зв’язку.

Вимкнення при знеструмленні

Девайс перестає бути розумним, коли його знеструмлюють. Якщо клацнути вимикачем, лампа не відреагує ні на голосову команду, ні на керування через програму (якщо вимикач не керується віддалено). Це той самий нюанс, який додає ложку дьогтю до бочки з медом голосового управління: щоб прилад слухав вас, він весь час має бути увімкнений.

Рішення — встановити розумний вимикач або розетку, яка регулює енергоспоживання у фоновому режимі та відключає прилади у разі загрози виникнення аварійних ситуацій. Лампу не доведеться вимикати, а споживати електрику у неробочому стані вона не буде (або мінімально). У такому разі розетку або вимикач теж доведеться інтегрувати у систему автоматизації – про це теж потрібно буде пам’ятати при їх виборі.

Крім того, прилад може відключатися через перепади напруги в електромережі.

Рішення – встановити стабілізатор напруги для дому. Він продовжить життя не тільки освітлювальним приладам, а й всій техніці загалом, особливо при критичних перепадах у мережі.

Баги

Як і будь-яка інша техніка, смарт-лампочка може зависнути та перестати реагувати на звернення через програму або голосові команди.

Рішення – обирати продукцію лише сертифікованих виробників із робочою службою підтримки користувачів. Варіанти з Аліекспрес – не варіанти, якщо ви шукаєте надійний девайс з можливістю отримати зворотний зв’язок чи заміну неякісного товару.

Як обрати smart-лампочку

Спочатку – про приватне: на те, який девайс обрати, впливають п’ять основних параметрів. До них відносяться форма пристрою, тип цоколя, температура світла, потужність та тип керування/передачі даних.

Форма

Цей параметр найменше позначається на функціональності пристрою, але може стати причиною того, що лампа відправиться на полицю або назад до магазину замість того, щоб бути корисною частиною смарт-системи. Саме від форми девайса залежить, чи увійде він у люстру, світильник, бра чи інший освітлювальний прилад.

Вона буває:

  • грушоподібною, як класична лампочка Ілліча;
  • свічкоподібною – вузькою та довгастою, придатною для невеликих міні-люстр та декоративних світильників;
  • грибоподібною, що найчастіше вбудовується у втоплені стельові світильники та ліхтарі.

Щоб зрозуміти, яка форма потрібна саме вам, заміряйте діаметр старої лампи або коло отвору у люстрі. Будьте уважні: на вибір має впливати не лише форма девайсу, а й тип його цоколя.

Тип цоколя

Цоколем називають ту частину розумної лампи, якою вона вкручується у патрон. Через цоколь забезпечується контакт та проведення електричного імпульсу.

Він буває:

  • Е14. Прилади з таким цоколем компактні й легкі, застосовуються у світильниках, декоративних лампах та настінних бра.
  • Е27. Досить великі, типові підійдуть і для нових освітлювальних приладів, і для старих люстр.
  • GU10. Такі цоколі обладнані спеціальними кріпленнями, що нагадують вилку електроприладу із розширеннями на кінцях. Завдяки цим кріпленням лампочки надійно фіксуються у патроні й тримаються в ньому навіть в умовах підвищеної вібрації.

Температура світла

Цей параметр визначає, буде освітлення у вашому будинку теплим й ламповим (вибачте за каламбур) чи стерильним, жорстким, схожим на світ у торгових центрах або операційних.

  • 2700-3499К. Випромінюють тепле біле світло з жовтуватим відтінком – як ранковий сонячний. Призначені для кімнат відпочинку, спалень, дитячих та кухонь.
  • 3500-4999К. Нейтральний білий, яскравіший та різкіший, ніж попередні. Не спотворює відтінки, має мінімальний вплив на людину. Підходить для встановлення у кімнатах постійного перебування.
  • 5000К та вище. Холодний білий з жорсткими тінями. Рекомендується для встановлення в приміщеннях, не призначених для сну та відпочинку.

Різниця температур дозволяє підібрати цільове та функціональне освітлення для кожного приміщення: наприклад, у робочій зоні краще встановлювати прилади з прохолодним світлом, а до спальні пряма дорога теплим освітлювачам.

Потужність та величина світлового потоку

На упаковці товару виробник зазвичай вказує, який лампі розжарювання аналогічний конкретний смарт-девайс. Для визначення порівняльної потужності стандартні показники звичайної лампочки ділять на 10: так, 60 Вт звичайної приблизно відповідають 6 Вт світлодіодної, а «свічки» в 40 Вт відповідають світлодіодним в 4-7 Вт.

Показники світлового потоку світлодіодів розраховують навпаки: аналогічну величину звичайної лампочки збільшують на 10. Так, смарт-лампочка на 600 лм світить приблизно так, як звичайна на 60 Вт, а прилад на 1000 лм аналогічний за силою підсвічування звичним 100 Вт.

Щоб переконатися у відповідності напевно, краще все-таки перевірити інтенсивність світіння на спеціальному стенді, а при виборі девайсу з дому – не полінуватися знайти огляди приладу, що зацікавив.

Тип управління та передачі даних

Пристрої розрізняються за типом управління та ступенем інтегрованості у систему домашньої автоматизації. Існують девайси, «розум» яких обмежується виконанням команд, поданих через спеціальний додаток. Такі механізми не вийде зв’язати з іншими компонентами системи автоматизації та вбудувати до органів охорони будинку.

За типом управління розрізняють механізми, роботу яких можна регулювати через програму, вимикач або спеціальний пульт. Тут із рекомендацій вибору лише одна: уявити, як керувати буде зручніше. Якщо у будинку вже є розумний вимикач, немає сенсу купувати прилад на пульті, а для хаба, що вже працює, простіше взяти розумну лампу з відповідним протоколом зв’язку.

Основних протоколів зв’язку у цих девайсів три. Кожен, як водиться, зі своїми плюсами та мінусами.

WiFi

Простий та загальнодоступний канал зв’язку, що одночасно і добре, й погано.

Чому добре: легко зв’язати телефон та розумну техніку. У додаткових хабах та мостах немає потреби. Можна підключити кілька смарт-пристроїв.

Чому погано: розумна техніка працює у діапазоні 2,4 ГГц та забиває пропускну смугу каналу для інших гаджетів. Якщо приладів у системі автоматизації більше, ніж кілька, вони можуть реагувати на команди повільно через перевантажену мережу. Крім того, будь-який збій у роботі роутера, погані погодні умови та технічні проблеми у інтернет-провайдера позбавлять вас усієї розумної техніки, зокрема смарт-освітлення.

Bluetooth

Використовуються досить рідко. Зазвичай йдуть у парі з хабом, рідше підключаються безпосередньо до смартфону.

Чому добре: хаб для Bluetooth-лампи – теж смарт-девайс. Він може бути представлений колонкою, камерою, стельовим світильником. Купуючи освітлювальний елемент з протоколом зв’язку через Bluetooth, ви отримуєте доробок на готову систему автоматизації – нехай невелику та примітивну, але функціонуючу й цілком самостійну.

Чому погано: хаб доведеться купувати окремо, а це збільшує витрати. Контролювати роботу пристроїв можна лише у межах дії Bluetooth.

ZigBee

Найпоширеніший та найнадійніший протокол зв’язку.

Чому добре: складно зламати. Усю техніку на ZigBee-протоколі легко законектити. Можна настроїти сценарії автоматизації за участю всіх інтегрованих гаджетів. Саме цей протокол зв’язку дозволяє вбудувати лампочку і в охоронну систему, і в кліматичну.

Чому погано: працюють лише зі спеціальним хабом. Якщо освітлювальний прилад – перша розумна техніка у будинку, хаб доведеться купувати разом із нею.

Набагато рідше зустрічаються пристрої із бездротовими протоколами зв’язку 868 МГц/433МГц. Їх інтегрувати у системи автоматизації складніше: щоб вони могли спілкуватися з іншою технікою, вона повинна використовувати цей стандарт зв’язку, а таке трапляється порівняно рідко.

Загальні рекомендації щодо вибору смарт-лампочки

Вони банальні: підбирайте пристрої так, щоб їх було зручно використовувати. Якщо у вас вже є смарт-техніка та хаб, перевірте, чи є лампи, які можна буде безболісно впровадити у цю систему.

Обирайте перевірених виробників та звертайте увагу на заявлений термін служби приладу. Пам’ятайте про те, що купуєте повноцінний гаджет, а не економку: ціновий порядок у цих пристроїв у рази вище, ніж у звичайних ламп.

Враховуйте функціональні особливості освітлювальних приладів та їх цільове призначення. Перед тим, як обрати smart-лампочку з крутими фішками, подумайте, чи вони вам потрібні. Продумайте заздалегідь всі сценарії автоматизації, які вам дійсно потрібні, і зіставте їх з доступними опціями приладу, що сподобався. Не переплачуйте за зайве: наприклад, для коридору можна купити найпростішу модель із датчиком руху, а варіанти з глибоким налаштуванням залишити для житлових кімнат. Успіхів у виборі!

0
Схожі публікації