Як обрати скороварку – поради і лайфхаки
 Як обрати скороварку – поради і лайфхаки

Бажали б готувати соковиту і смачну яловичину всього за 40 хвилин? А варити овочі для олів’є за 20 хвилин? Тоді вам точно не обійтися без допомоги скороварки. Що це за кухонний гаджет? Як правильно обрати скороварку? А також які скороварки користуються популярністю у наших читачів? Про все це розповімо прямо зараз.

Як обрати скороварку: готуємо швидко, смачно, корисно.

Головними особливостями скороварки є можливість приготувати не просто смачну й поживну страву, а й зберегти максимальну користь усіх продуктів, які були задіяні. Саме за рахунок збереження корисних властивостей, а також мінімальної участі з боку користувача, скороварки й отримали таку популярність. Проте, слід розібратися з тим, що собою являє цей різновид кухонної техніки.

Чудо-каструля, що стала реальністю

У відгуках на найпопулярніші моделі скороварок, їх часто порівнюють з чарівним казковим горщиком, який на першу ж вимогу варить їжу. У цілому, подібний принцип роботи й втілює у собі скороварка. Вона може бути, як окремим предметом кухонної техніки, так і частиною мультиварки.

Конструкційно скороварка є чашею або каструлею, яка закривається щільною герметичною кришкою, обладнаною клапанами. За рахунок конструкції кришки й відбувається та сама магія, яка перетворює набір продуктів у дивовижно смачну страву.

При нагріванні продукти починають виробляти пар. Але за рахунок герметичної кришки пар не може покинути простір чаші, тому він поступово накопичується всередині, за рахунок чого створюється високий тиск. Коли цей тиск стає вище атмосферного, температура всередині піднімається до 120 градусів за Цельсієм. За рахунок цього блюдо зберігає всі корисні вітаміни та мінерали, а сам процес приготування відбувається в 2-3 рази швидше, ніж при використанні будь-якої іншої техніки.

Ще один важливий момент. Як тільки тиск всередині чаші досягає критичних значень, активується аварійний клапан, який у автоматичному режимі скидає надлишки пара. Втім, це можна зробити вручну, скориставшись іншим клапаном, аварійний потрібен виключно для підстрахування.

На що звернути увагу при виборі скороварки

Практично усі мультиварки оснащені функцією скороварки, та схожі одна на одну за своїми функціональними характеристиками. Головна відмінність полягає у нагрівальному елементі, який і забезпечує роботу.

Умовно їх можна поділити на два види. Перший – це ТЕН чи ж трубчастий електронагрівач. Трубки покривають стінки та дно посуду, а іноді навіть монтуються у герметичну кришку.

Другий тип нагріву, індукційний, в останні роки набирає все більшої популярності. У даному випадку в якості нагрівального елементу виступає сама чаша. Вона виготовляється з особливого сплаву, який нагрівається під дією електричного поля. Прилади з індукційним типом нагріву готують їжу швидше і вважаються більш економічними. Втім, в питанні вибору між одним та іншим різновидом слід покладатися на власний смак.

Матеріал корпусу

Одним з базових видів є мультиварки з корпусом із пластика. При виборі слід відразу ж звернути увагу на якість самого елемента конструкції, а також на запах. Якщо у непрацюючому стані корпус має неприємний хімічний запах, неважко здогадатися, наскільки жахливим він стане при температурному впливі на електроприлад.

Внаслідок цих особливостей багато людей віддають перевагу виробам з нержавіючої сталі. Вони коштують трохи дорожче інших скороварок, але користь і зручність при використанні говорять самі за себе. Крім того, даний матеріал не дає продуктам окислюватися, за рахунок чого кожен інгредієнт зберігає усі свої корисні властивості. Нержавіюча сталь – медичний матеріал, а значить, корпус не стане середовищем для розвитку бактерій та мікроорганізмів. А оскільки дно такого посуду має шар, покликаний розподіляти температуру рівномірно, то і їжа не буде пригорати.

Більш бюджетним варіантом є алюміній. Крім того, це довговічний матеріал. Але його використання накладає деякі обмеження, зокрема, неможливість готувати занадто кислі страви, які можуть вступити у реакцію з металом.

Покриття чаші

Також важливим аспектом при виборі скороварки є покриття чаші. Відносно матеріалу тут все більш-менш очевидно, адже часто даний предмет посуду комплектується чашею з алюмінію або ж нержавіючої сталі. Але, якому покриттю віддати перевагу? Найчастіше зустрічаються такі варіанти:

  • Кераміка. Керамічне покриття не дряпається й не схильне до виділення отруйних речовин, у порівнянні з тефлоном. Однак воно відрізняється крихкістю, тому чашу з керамічним покриттям бажано не упускати з великої висоти.
  • Тефлон. Незважаючи на свої вражаючі антипригарні властивості, може дряпатися й виділяти токсичні речовини при температурному впливі. Цей ефект можна нівелювати за рахунок використання силіконової лопатки. Крім того, чашу з таким покриттям краще не мити із застосуванням абразивних засобів з огляду можливих пошкоджень. А якщо ж всередині і є присохлі шматочки їжі, то краще буде залити чашу теплою водою на деякий час, щоб вони відпали.
  • Карбон. Карбонове покриття також жодним чином не впливає на їжу у процесі приготування. Однак воно досить крихке, тому мити його потрібно обережно.

Об'єм чаші

Обирати скороварку за таким критерієм, як обсяг чаші, потрібно, керуючись власними уподобаннями й кількістю членів сім’ї. У продажу можна відшукати пристрої, обсяг чаші, у яких буде варіюватися від 1,6 до 10 літрів. Але слід пам’ятати, що показник, який позначений виробником, має на увазі повне заповнення чаші, чого робити, звичайно ж, не рекомендується. Більш того, чим більше ємність, тим дорожче буде придбання, а це значить, що купувати скороварку з 8-літровою чашею на сім’ю з двох осіб абсолютно недоцільно. Як правило, за кількістю членів сім’ї, оптимальний обсяг чаші буде наступним:

  • сім’я з 2-3 осіб – ємність 3-4 літри;
  • сім’я з 3-4 осіб – ємність близько 5 літрів;
  • більше 5 осіб – ємність більше 6 літрів.

Завдяки правильному розрахунку обсягу ніхто точно не залишиться голодним.

Потужність

Такий параметр, як потужність, пропорційно впливає на швидкість приготування страв. У більшості мультиварок, представлених на ринку побутової електроніки, потужність знаходиться у діапазоні від 450 до 1500 Вт. Крім того, потужність також впливає на кількість доступних функцій, адже чим більше їх буде, тим більше варіативною має бути кількість режимів потужності. Також не варто забувати про те, що чим потужніше скороварка, тим більшим буде споживання електроенергії. На щастя, в силу того, що скороварка зі своїми завданнями справляється вкрай оперативно, високе енергоспоживання буде більш ніж виправдано. Як і у випадку з об’ємом, при виборі скороварки за критерієм потужності все знову впирається у кількість людей в сім’ї.

Функціонал

Підбираючи такий прилад, як скороварка, людина завжди розраховує на певні функціональні характеристики, які значно спростять побутовий підхід до приготування їжі. У даного пристрою вони можуть бути наступними:

  1. Розігрів. Дозволяє розігріти посудину, не виймаючи її з корпусу. Завдяки цьому виключається потреба у переміщенні чаші в мікрохвильову піч або духовку.
  2. 3D – нагрівання. Забезпечує рівномірний температурний вплив на блюдо як зверху й знизу, так і з боку стінок. Саме за рахунок цього блюдо буде готуватися набагато швидше.
  3. Автоматичне підігрівання. Якщо при викладанні страви для приготування в пристрій несподівано виникла необхідність відійти на пару годин у справах, не варто боятися, що по поверненню користувача чекатиме остигла вечеря. Багато моделей підтримують температуру їжі після приготування в автоматичному режимі. У окремих пристроїв цей своєрідний режим очікування може доходити до 24 годин.
  4. Автоматичне відключення. Можна не хвилюватись, що страва перевариться або ж що скороварка намотає зайву електричну енергію. Ця функція забезпечує автоматичну деактивацію пристрою по закінченню таймера.
  5. Контроль температури. Для багатьох страв важливою умовою приготування є дотримання конкретного температурного режиму або навіть його зміни по ходу готування. Можливості для цього забезпечує регулювання температури, а також встановлені режими «Мульти-Кухар» і «Мульти-Шеф».
  6. Таймер відстрочки. За допомогою даної функції можна з ранку завантажити інгредієнти до скороварки, встановити певний час для початку приготування, й по поверненню додому з роботи користувача чекатиме гаряча вечеря. Все це буде зроблено у автоматичному режимі, досить лише правильно розрахувати час.
  7. Мастерфрай. Найчастіше стравам, обсмаженим у скороварці без спецрежимів, бракує соковитості й хрусткої скоринки. Така функція дозволить підняти грати вище, встановити на неї сковорідку й отримати ідеально просмажену їжу.
  8. Управління функціями з мобільного пристрою. Ще один крок у еру високих технологій. За допомогою сертифікованого додатку від виробника, можна контролювати усі процеси під час приготування у віддаленому режимі. Правда, завантажити продукти все одно доведеться вручну.

Варіанти моделей

Раз вже вдалося позначити критерії, за якими слід робити вибір на користь тієї чи іншої скороварки, необхідно розглянути конкретні моделі даного пристрою. Важливо пам’ятати, що далеко не завжди дешево = добре, так що на подібному предметі техніки краще все ж не заощаджувати.

Philips HD2137/40

Має у своєму розпорядженні 13 режимів роботи й один спеціальний, який можна налаштувати для приготування їжі самостійно. Чаша укомплектована антипригарним покриттям з алюмінію, що не передбачає прилипання шматочків їжі, а також миється без особливих зусиль. Режим «скороварка» присутній, однак відрізняється досить довгим розгойдуванням, так що на оперативність розраховувати не доводиться. Але справедливості заради, інші функції працюють максимально коректно.

Moulinex CE 5028 32

Однією з головних особливостей продукту від Мулинекс є величезна кількість режимів для автоматичного приготування їжі. Серед них тільки на приготування м’ясних та рибних страв відводиться 15 способів. І це навіть без урахування програм для приготування супів, йогуртів й навіть харчування для дітей. Чаша виготовлена з багатошарової кераміки, за рахунок чого в ході експлуатації максимально прогрівається.

Philips HD2139/40

До послуг користувача надається цілих 14 програм, а також можливість самостійно налаштувати власну під яке-небудь особливо специфічне блюдо. Прилад від Філіпс однаково добре справляється як із супами та кашами, так і з м’ясом і рибою. А вбудована функція пароварки дозволить готувати смачну й поживну їжу на пару. За допомогою програми «Таймер відстрочки», можна з вечора засипати інгредієнти до чаші і прокинутися якраз у момент приготування смачного сніданку.

Moulinex CE501132

Ціла 21 програма дозволяє з легкістю готувати найрізноманітніші страви – від випічки й молочної каші до тушкованого м’яса йогурту. Навіть для обсмажування конкретного харчового продукту можна скористатися відразу вісьмома різними способами. Також зручності у використанні сприяє функція автоматичного підігріву їжі. Таким чином, навіть якщо ви спізнюєтеся на вечерю, він все одно збереже свою температуру на момент закінчення приготування.

Tefal CY621D32

Ця мультиварка з функцією скороварки безумовно здатна здивувати навіть просунутого користувача. Серед іншої продукції його виділяє режим приготування при низьких температурах «су від», що дозволяє отримати просто найніжніші м’ясо чи овочі. 3D – нагрівання забезпечує рівномірний температурний вплив на їжу в усіх зонах. В силу високої потужності чаша розігрівається до високих значень у лічені секунди, за рахунок чого приготування за допомогою пару відбувається надзвичайно швидко.

Замість висновків

Підбір скороварки – завдання вкрай відповідальне. Все-таки різноманіття даних пристроїв на ринку кухонної техніки часто відкриває занадто великий вибір. У будь-якому випадку, слід пам’ятати, що, маючи у своєму розпорядженні необхідний набір критеріїв, важливо вміти співвіднести їх із власними уподобаннями. Таким чином можна легко відкинути самі невідповідні варіанти й виділити найбільш оптимальні, з яких обрати вже буде набагато простіше.

0
Схожі публікації