Як обрати аксесуари для розумного будинку
 Як обрати аксесуари для розумного будинку

Системи домашньої автоматизації вже давно припинили бути недосяжною частиною далекого майбутнього. Отримати розумний замок або вимикач може буквально кожен, і щоб купити смарт-девайс, не потрібно бути мільйонером. Справа за малим: знайти відповідні пристрої, замовити їх та встановити. Але як зрозуміти, які це – відповідні? Розповідаємо, як обрати аксесуари для розумного будинку і на що звертати увагу на конкретних прикладах.

Типи аксесуарів

Всі аксесуари смарт-системи можна розподілити на дві великі групи: датчики й актуатори. Ще у структурі кожної екосистеми є хаб, він же контролер. Його розглядати як аксесуар можна: він – мозковий центр всієї автоматизації. А ось датчики й актуатори – всього лише органи. У кожного з цих органів є власна функція, але у загальному сенсі вони призначені або для відстеження стану заданих параметрів, або для їх зміни.

  • Датчики, вони ж сенсори, відповідають за контроль. Вони стежать за яскравістю світла, рівнем температури у приміщенні, аналізують склад повітря або наявність рідини на підлозі, розпізнають рух і присутність/відсутність людини у кімнаті.
  • Актуатори, вони ж виконавці, змінюють параметри, які контролюють/аналізують датчики. До цієї групи входять вимикачі, двигуни, електроприводи, вентилі.

Як обрати аксесуари для розумного будинку?

Єдина правильна відповідь – обирайте їх під себе. Кожен прилад повинен вирішувати проблему чи звільняти вас від рутини, а не додавати турбот. Далі починаються тонкощі: й аналізатори, й виконавці обладнані безліччю додаткових фішок. Саме на них зазвичай орієнтуються при виборі девайсів.

За якими параметрами обирають смарт-прилади:

  • Тип живлення. Гаджети можуть бути безпровідними й провідними. Перші мобільні та мало важать, але вимагають постійного контролю за терміном дії елементів живлення. З другими про необхідність стежити за рівнем заряду можна забути, але для їх встановлення доведеться витратити набагато більше зусиль, а переміщати їх буде проблематично.
  • Чутливість. Девайси можуть реагувати на найменші зміни заданих параметрів або повідомляти про спрацювання тільки при значних відхиленнях від норми.
  • Ступінь захищеності. Механізми володіють різною стійкістю до дії вологи і пилу, удароміцності та захисту від взлому.
  • Тип монтажу. Пристрої діляться на внутрішні й зовнішні. Із встановленням внутрішніх доведеться позайматись, але вони не зіпсують інтер’єр, тому що будуть заховані. Зовнішні можна монтувати у будь-якому місці, але так прилади будуть завжди на видноті.

Кількість функцій та глибина їх налаштування варіюється для кожного окремого приладу. Перелічені вище – найосновніші. Ваше завдання – зібрати з цього пазлу цільну картинку, яка виявиться підходящою до умов вашого будинку. Робите ремонт й плануєте встановлення системи автоматизації заздалегідь – можна розглядати приховані дротові прилади. Живете у регіоні з частими відключеннями електрики – беріть автономні. Ділите житло з одним чи декількома тваринками – обирайте не дуже чутливі сенсори, щоб актуатори не спрацьовували від найменшого руху.

Ще один важливий параметр – протокол комунікації між девайсами. Він являє собою подобу мови, яку прилади використовують для спілкування один з одним. При купівлі обладнання однієї фірми про це можна не турбуватися: виробники наділяють свої пристрої одним і тим же протоколом комунікації. А ось при придбанні механізмів різних марок цей момент упускати з уваги не можна.

На чому акцентувати увагу при виборі конкретних пристроїв, розповідаємо на прикладах.

Датчики

Наведемо приклади найпоширеніших пристроїв, що забезпечують безпеку та затишок.

Температури та вологості

Xiaomi MiJia Temperature & Humidity Electronic Monitor 2 вимірює температуру й вологість з точністю до градуса і відсотка. Автономний, ємності батареї вистачає на рік. Запам’ятовує умови, оцінені як комфортні, і повідомляє про відхилення цих показників. Можна налаштувати сценарії управління іншою технікою при виявленні відхилень від комфортних показників: вмикання системи обігріву, кондиціонера, зволожувача. Синхронізується з іншою технікою по Bluetooth 4.2.

Руху

Aqara Human Body Sensor працює у системах автоматизації від Aqara, Apple та Xiaomi. Автономний, радіус дії – 7 м, кут огляду – 170 °. Можна встановити як вертикально, так і горизонтально. Легкий, з рухомою кріпильною ніжкою. Розпізнає рух людей та тварин. Вміє взаємодіяти з іншими компонентами смарт-системи: камерами відеоспостереження, вимикачами, розетками, контролерами штор. Входить до системи спостереження за домашніми вихованцями, дітьми, людьми похилого віку, а також у комплект «Смарт-офіс». Спілкується за протоколом ZigBee, єднається з іншими механізмами, що використовують цей же спосіб обміну інформацією.

Задимлення

Ajax FireProtect Plus – самостійний і багатофункціональний компонент протипожежної системи. Відстежує рівень задимлення, наявність чадного газу й реагує на високу температуру. Бездротовий. У ньому встановлені основні елементи живлення, які забезпечують його працездатність до 4 років, та резервні. Про необхідність замінити батарейки повідомить сигналом. Зв’язується з хабом на відстані до 1300 м, але може працювати й без хаба, автономно. Обладнаний вбудованою сиреною з рівнем гучності 85 дБ й світловою сигналізацією (в тривожному режимі логотип світиться червоним), а також захистом від демонтажу. Повідомляє про запилення, нагадує про необхідність очищення.

Протікання води

Aqara Water Leak Sensor сумісний з хабами від Aqara, Apple та Xiaomi. Бездротовий, мобільний, легкий. Заряду елементів живлення вистачає на 2 роки. Не вимагає встановлення: можна просто покласти його у потрібне місце на підлогу. Вміє взаємодіяти з електроприводом крану та відключати подачу води при виявленні рідини на підлозі. Захищений від води та вологи, може використовуватися у приміщеннях з високою вологістю (ванна кімната, кухня). При випадковому затопленні спрацьовує аварійна сигналізація, а працездатність сенсора не страждає. Передає дані за допомогою протоколу ZigBee.

Забруднення повітря

Xiaomi Qingping Air Detector Lite оцінює п’ять параметрів чистоти повітря. Облананий колірною індикацією (зелений, помаранчевий та червоний) і OLED-екраном з високою роздільною здатністю й низьким енергоспоживанням. Підтримує «Mijia» і «Apple Homekit», спілкується з іншими смарт-девайсами через Bluetooth 5.0. Живиться від вбудованої літієвої батареї, яка заряджається через USB-C. Активний до 7 годин без підзарядки. Невеликий, мало важить.

Витік природного газу

Xiaomi Mi Honeywell Gas Alarm аналізує повітря, відстежуючи рівень вмісту природного газу, бутану або пропану. Ступінь чутливості детектора можна налаштовувати самостійно. Спілкується через ZigBee, вміє запускати сигналізацію та відключати від мережі інші девайси. У разі спрацювання надсилає повідомлення на смартфон. Історія спрацьовувань зберігається. Живиться від мережі чи резервного джерела. Монтаж настінний, горизонтальний або вертикальний. Дальність дії – 4 м.

Відкриття дверей і вікон

Aqara Window and Door Sensor сумісний з екосистемами Aqara та Apple. Використовує протокол ZigBee. Автономний, живиться від батарейки, термін дії якої становить 2 роки. Легкий, клеїться на стікери. Може бути частиною комплектів смарт-девайсів, що забезпечують безпеку житла, або складової клімат-контролю. Повідомить вимикачеві про ваше повернення додому, і світло запалиться відразу ж, як тільки ви відкриєте двері. Подасть сигнал про відкриття вікна, та кондиціонер автоматично вимкнеться. Зберігає історію відчинення й зачинення вікон і дверей за останній місяць. Може нагадати провітрити приміщення, якщо вікно не відкривалося надто довго.

Актуатори

Прилади-виконавці теж беруть участь у створенні затишного та безпечного простору.

Електрокарніз

Aqara Curtain Controller сумісний з обладнанням Еппл, Акара і Сяомі. Обмінюється даними по протоколу ZigBee. Зберігає активність у широкому температурному діапазоні. Захищений від корозії, непримітний, безшумний: рух механізму відбувається з рівнем шуму 30 дБ – тихіше людського шепоту. Легко монтується. Дає можливість налаштувати декілька сценаріїв для відкриття й закриття штор. Працює від мережі, довжина проводу – 1 м.

Gosund Light Switch дозволяє керувати освітленням голосовими командами й зі смартфона. Підключається через Wi-Fi. Обладнаний таймером, виконаний з вогнестійких матеріалів. Сумісний з Google Assistant і Amazon Alexa. Можна налаштовувати сценарії освітлення для різних ситуацій та керувати вмиканням і вимиканням світла віддалено. Живиться від мережі.

Розетка

Xiaomi Mi Smart Socket 2 дозволяє дистанційно керувати будь-яким електроприладом, веде облік споживаної ним потужності, активує задані сценарії управління технікою. Компактна, вогнестійка, має захисні шторки. Обладнана вбудованим температурним сенсором, за допомогою якого запобігає нагріванню. При перегріві перекриває енергопостачання, щоб запобігти поломці чи аварійній ситуації.

Димер

Yeelight Smart Bluetooth Dimmer не потребує прокладання додаткових комунікацій. Встановлюється у монтажну коробку глибиною 5 см. Існує також бездротова модель з аналогічними функціями. Дозволяє вмикати й вимикати освітлювальні прилади, з якими коннектится, змінювати інтенсивність й температуру світла, налаштовувати відтінок світла та задавати сценарії освітлення. Підключається через Bluetooth, керування за допомогою голосу або через смартфон. Підтримує платформу Xiaomi Smart Home.

Дзвінок на двері

Xiaomi Zero Intelli. Video Doorbell легкий і компактний. Монтаж настінний, клеїться на липкий стікер. Обладнаний захистом від взлому: при спробі демонтажу повідомляє власника про загрозу. У дзвінок вбудований інфрачервоний сенсор, який уловлює все, що відбувається у радіусі 3 м. Кут огляду – 105°. Автоматично активує короткий відеозапис при наближенні людини до дзвінка. Має функцію розпізнавання осіб. Якщо відвідувач внесений у базу даних, дзвінок повідомляє про візит із зазначенням імені гостя відправкою повідомлення на смартфон. Має функцію зміни тембру голосу (може замінити дитячий голос голосом дорослого чоловіка). Працює на батарейках, енергоємності яких вистачає на 6 місяців.

Замок на двері

Aqara Smart Door Lock N100 відкривається сімома способами: через два види додатків, міткою NFC, тимчасовим або постійним цифровим паролем, відбитком пальця й фізичним ключем. Підтримує платформу Apple. Автоматично блокується після п’яти невдалих спроб введення пароля. Може бути частиною екосистеми клімат-контролю, управління освітленням, комплексу безпеки. Служить активатором для запуску сценаріїв автоматизації смарт-системи (ввімкнення освітлення, обігрівача, кондиціонера або зволожувача, зачинення/відчинення штор, ввімкнення чайника або мультиварки). Живиться від мережі та батарейок. Функціонує у нічному режимі, має вбудований гучний динамік. Зберігає історію спрацьовувань у мережевому сховищі.

Адаптер для лампочки

iDevices Socket Apple HomeKit перетворює звичайну лампочку у смарт-девайс. Ви можете керувати освітленням віддалено або голосом, задавати час ввімкнення й вимикання світла, змінювати його інтенсивність, температуру і колір. Легко інтегрується до системи інших HomeKit-пристроїв. Активує сценарії управління через голосові помічники. Компактний, легкий, нескладний у монтажі, укомплектований власним LED-підсвіченням.

Домашній сад

Click&Grow 3 – «розумний» квітковий горщик, у якому можна цілий рік вирощувати спеції, прянощі та декоративні рослини. Укомплектований лампою й системою поливу. Поставляється з трьома безкоштовними капсулами базиліка. Стежить за балансом pH ґрунту, вмістом кисню, забезпечує достатнє освітлення. Енергоефективний та економічний: споживає всього 6 кВт енергії..

Мережевий фільтр

Gosund Smart Plug P1 – компактний подовжувач з 3 USB і 3 мережевими роз’ємами. Підходить для зарядки будь-яких гаджетів. Роз’єми знаходяться на достатній відстані один від одного, щоб не перекривати сусідні розетки навіть за умови використання масивних зарядних блоків. Обладнаний вбудованим захистом від перегріву й перенапруги. При перегріванні або підвищенні напруги мережевий фільтр відправить повідомлення про це на смартфон. Дає можливість дистанційно керувати приладами, які ввімкнені у подовжувач.

Не обов’язково купувати все одразу. Можна почати з кількох базових і найнеобхідніших механізмів: наприклад, якщо вам часто доводиться залишати дитину або літнього родича одного, купуйте розумний дзвінок або детектор відчинення, а якщо ви живете у будинку зі старими трубами, придбайте сенсор, який повідомляє про протікання. Керуйтеся двома головними принципами: пристрій має бути зручно використовувати й легко підключити до інших компонентів екосистеми, якщо у майбутньому ви забажаєте її розширити. Решта – деталі, які сильно залежать від ситуації. Придивіться до свого дому уважно – й рішення стане очевидним. Бажаємо успіху у виборі!

0
Схожі публікації