Як користуватися блендером так, щоб подовжити йому життя?
 Як користуватися блендером так, щоб подовжити йому життя?

Не багато тільки що куплених блендерів уникають подрібнення всього, що потрапить під руку власнику. Цікаво, чи правда прилад може змолоти горіхи? А розколоти лід? А в чашу дійсно можна переливати киплячий суп? І це тільки те, що заявлено виробником! Самі виробники жартують, кажучи, що блендер може змолоти все, але тільки один раз. Вони докладають до своєї техніки інструкцію з використання, але не розповідають, як користуватися блендером, щоб подовжити йому життя. А ми розповімо. Запам’ятовуйте: ці рекомендації прості, але ефективні, і якщо їх дотримуватися, термін служби приладу дійсно можна продовжити на пару-трійку років.

Які бувають блендери

Девайси діляться на дві великі групи: стаціонарні й заглибні. Перші – потужні, стійкі та зазвичай важкі пристрої з чашею, яка щільно закривається. Другі – легкі, компактні, мобільні, з мотором у ручці-тримачі. Моделі продаються з безліччю насадок, укомплектовані посудом різних розмірів, відрізняються один від одного потужністю й тонкощами конфігурації.

Рекомендації, що подовжують термін служби стаціонарним і занурювальним механізмам, теж діляться на дві групи: загальні й приватні. Загальні стосуються логіки (і трошки нагадують поради Кепа), приватні адаптовані під групову конфігурацію. Звичайно, виробники блендерів розповідають, як користуватися насадками і чого з подрібнювачами робити не можна, але частину рекомендацій не беруть до уваги. Про них ми й нагадаємо.

Як користуватися блендером взагалі

Загальних правил використання приладу п’ять:

  • робіть перерви у роботі. Це дасть можливість мотору відпочити та збереже його деталі справними. Якщо потрібно подрібнити велику кількість продуктів, запасіться часом і терпінням. Вважайте витрати часу внеском у майбутній термін роботи приладу;
  • подрібніть продукти перед тим, як закласти їх у чашу чи посуд (хоч і звучить так, ніби ви повинні виконати роботу блендера замість нього самого). Хоча б на великі шматки: це вже полегшить мотору завдання. «Буксуючі» у цільних продуктах ножі сильно перевантажують двигун, і він швидше виходить з ладу;
  • подрібнюючи тверде й сухе, додайте у чашу трохи води. Це знову ж таки полегшить мотору дроблення, а крім того, допоможе перетворити подрібнені продукти у однорідну масу. У іншому випадку замість пюре ви отримаєте крихту, до того ж нерівномірно подрібнену;
  • охолоджуйте гаряче перед тим, як закладати його у чашу. Висока температура перевантажує двигун і може погано позначитися на чаші (особливо пластикової). Оптимальна температура продуктів та страв, від яких не страждає ні двигун, ні ємність – 70 градусів й нижче;
  • очищуйте й висушуйте ножі та чашу відразу після використання. Пластик та скло, з якого виконана ємність, з часом можуть втрачати свою прозорість, якщо довго залишати їх брудними. А на ножах може утворитися корозія. Після миття деталі подрібнювача бажано протерти від крапель води (особливо якщо у вашому регіоні вона жорстка).

Як подовжити життя стаціонарного блендера

Власникам настільних моделей потрібно запам’ятати всього декілька рекомендацій окрім загальних. Такі пристрої розраховані на певну кількість продуктів. Їх не можна ні недовантажувати, ні перевантажувати. Перед запуском потрібно ретельно закривати кришку.

Дотримуйтесь рекомендації виробника щодо того, що дозволено подрібнювати у конкретній моделі, а що небажано. Більшість пристроїв такого типу не призначені для зелені й твердих сухих продуктів, зате з пюруванням напіврідких страв, варених овочів, смузі та коктейлів такі прилади впораються відмінно.

Як правильно користуватися занурювальним блендером

Із занурювальним доведеться заморочитися трохи сильніше: у цих моделях більше частин які ламаються або зношуються, тому тут більше правил користування й обмежень.

Що запам’ятати:

  • продукти в ємності повинні покривати нижню частину ніжки-катера;
  • фрукти та ягоди потрібно ретельно перевіряти перед подрібненням на предмет кісточок;
  • краще почати збивання з малих швидкостей і тільки потім при необхідності перемикати на високі;
  • ні в якому разі не можна мити під водою або в посудомийній машині ручку з мотором.

Інша рекомендація щодо того, як користуватися занурювальним блендером – не готувати з його допомогою картопляне пюре. Подрібнена каттером відварена картопля виділить занадто багато крохмалю, що зробить блюдо красивим на вигляд, але не таким смачним, як хотілося б. Ця порада не належить до тих, які подовжують життя механізму, але вона позбавить вас від розчарувань.

Також порада не належить до тих, у кого є спеціальна насадка для пюре. До речі, про насадки: для їх використання теж є правила, недотримання яких може позначитися на терміні служби пристрою.

Вивчаємо блендер: як користуватися насадками, щоб не вбити прилад

Найчастіше подрібнювальні пристрої укомплектовані наступними типами насадок:

  • класичний катер. Вона універсальна: підходить для подрібнення цибулі, зелені, м’яса, відварених овочів. Якщо потужність пристрою дозволяє, з її допомогою також можна подрібнити тверді сири, горіхи, лід, кавові зерна.
  • Міксерний віночок. Збиває яєчні білки, вершки, коктейлі, рідке тісто. З в’язким тістом не впорається – для цього у деяких моделях існують спеціальні насадки-гаки.
  • Насадка для нарізання кубиками. Підійде для м’яса, фруктів, жорстких овочів. За підсумком видасть відносно рівномірно нарізані продукти.
  • Насадка для шинкування. Впорається із зеленню, цибулею, часником, горіхами, твердими сирами (якщо движок досить потужний).

Не застосовуйте насадки не за призначенням. Навіть один разочок. Непридатний прилад зіпсує настрій набагато сильніше, ніж відсутність колотого льоду.

Пам’ятайте про ці прості рекомендації та дотримуйтесь їх. Блендер віддячить вам довгою та вірною службою.

0
Схожі публікації