Що таке «розумний дім», і навіщо він потрібен?
 Що таке «розумний дім», і навіщо він потрібен?

Розумний дім або smart home – термін, який прийшов до нас із Заходу. Але, що ж це таке? Чим звичайний будинок відрізняється від «розумного»? Розповімо й покажемо на прикладах. Тепер є можливість керувати шторами, замками на дверях, камерами спостереження й освітленням у будинку зі смартфона чи планшета, находячись у ліжку в себе вдома або на шезлонгу, припустимо, на Кіпрі. Побут з фентезі 2000-х вже може стати вашим. Зараз розповімо що, як і чому.

Що таке розумний дім?

Розумний дім це система автоматизації побутових процесів. Іншими словами, ціла «екосистема» , яка складається з датчиків витоку газу / води або рухів, електроприладів, якими можна керувати за допомогою додатка у смартфоні, відеоспостереження, охоронних систем – елементів «розумного дому» може бути безліч.

Бажаєте, щоб вночі світло спалахувало автоматично, коли ви прямуєте до ванної кімнати чи кухні? Це легко зробити за допомогою датчиків руху.

Не маєте уяви, що робить ваша домашня тварина під час вашої відсутності? Хвилюєтесь про те, як себе почуває дитина з нянею? Спостерігати за близькими можна за допомогою встановлених відеокамер.

Постійно хвилюєтесь, чи вимкнули ви праску? Розумні розетки знеструмлять будь-який електроприлад під час вашої відсутності, достатньо додати команду у додатку, який встановлено у вашому смартфоні.

І найголовніше, розумний дім націлений на те, щоб зняти з вас рутинну роботу, забезпечити максимальний комфорт та захист. Саме цього хочеться отримати від власного житла.

Як працює розумний дім?

Серце й мозок розумного будинку – це центр управління. Саме до нього приєднуються усі прилади й датчики, а він, у свою чергу, передає дані на ваш смартфон. Тільки уявіть собі, що до одного центру управління одночасно може бути підключено до 300-400 приладів. Фахівці умовно розподіляють поняття «розумний дім» на дві підкатегорії: smart home й мультирум. Давайте розберемося у чому різниця.

Smart home – це система управління відеоспостереженням, опаленням, водопостачанням, і також побутовими приладами, по типу, мультиварки, електрочайника чи пральної машини. До системи smart home підключаються прилади, які знаходяться, як всередині будинку, так і зовні.

Термін «мультирум» перекладається, як «багато кімнат». Призначення «мультирум» полягає в тому, щоб пристрої, які знаходяться у різних кімнатах, «товаришували» між собою. Наприклад, ви отримаєте можливість вмикати одну й туж музику у різних кімнатах, чи налаштувати для кожного приміщення свій музичний супровід. Мультирум має вузьке спрямування і пов’язаний з мультимедійними приладами: ТВ-тюнер, медіаплеєр, музичний центр, відеопроектор та ін.

Узагальнюємо: усі смарт-гаджети з’єднані у єдину мережу, яка виконує команди, що надходять з центру управління. При необхідності є можливість налаштувати й відрегулювати роботу кожного окремого елемента смарт-будинку за допомогою спеціального додатку на смартфоні. Назва додатка буде залежати від виробника системи «розумний дім», якого ви оберете.

Навіщо потрібен розумний дім?

Системи, датчики, відеокамери – тільки звучить складно. Виробники подбали про те, щоб система була доступною і простою в управлінні, розумний дім несе в собі три важливі переваги:

  1. Безпека. Бажання зробити свій дім безпечним дуже зрозуміле й логічне. Знаючи, що у вашому будинку встановлений датчик руху, сигналізація й відеоспостереження, ви без зайвого страху зможете не тільки поїхати у відпустку, але й зняти з себе щоденний стрес та напруження.
  2. Консоль. Що роблять діти чи домашні улюбленці під час вашої відсутності? Чи довіряєте ви клінінговій компанії? Хочете особисто контролювати збереження свого майна? З камерами спостереження й датчиками руху і злому, ви у будь-який момент зможете подивитись, що відбувається у вас вдома, й не хвилюватись через дрібниці.
  3. Економія. Система «розумний дім» дозволить вам заощадити, бо вчасно повідомить про протікання крану, запах диму або газу. А розумні розетки нададуть інформацію, який електроприлад споживає найбільше електрики.

Як зробити свій дім розумним?

Ви остаточно вирішили, що бажаєте жити у розумному будинку, але з чого почати? Ми виділили головні групи товарів розумного будинку, на які слід звернути увагу. Нагадаємо, що складових можете бути кілька сотень – все залежить від ваших потреб.

Центр керування

Центр керування ще називають «хабом». Зовні, це невеликий пристрій, якій більше нагадує Wi-Fi роутер, але саме до нього підключаються всі системи розумного будинку. В дійсності, це головний пункт управління, який роздає команди, стежить за станом всіх систем й своєчасно відправляє повідомлення власникові. Виробники хабів можуть бути різними. У цьому питанні не варто заощаджувати, адже від того, як точно й швидко буде працювати хаб, залежить комфорт проживання у розумному домі.

Датчики

Датчики можна поставити, практично, на усі важливі системи вашого будинку. Сьогодні на ринку представлені:

  • датчики руху:
  • витоку газу;
  • протікання води;
  • датчики диму;
  • відкривання дверей й навіть окремих шаф.

Умовно можна поділити усі датчики за призначенням: захист та комфорт. Та якщо із захистом все досить зрозуміло, то датчики, які призначені для комфорту, зроблять ваше життя приємнішим.

Наприклад, під’їжджаючи до будинку на машині вночі, ліхтар буде загорятися автоматично, а світло у кімнаті спалахне від плескання у долоні. Датчики відмикання можна встановити на сейф чи ящик комоду, куди заборонений доступ дітям, стороннім або домашнім тваринам.

Камери

Розумна відеокамера з датчиками руху буде корисна не тільки всередині приміщення, але й зовні. Наприклад, можна встановити камеру на парковці й стежити за тим, чи все гаразд з вашим авто. Крім цього, камери стануть незамінним помічником коли ви вирушаєте у відпустку чи відрядження й хвилюєтесь про свою нерухомість чи домашнього вихованця. Навіть перебуваючи за тисячі кілометрів від свого дому, ви будете мати можливість перевірити чи все добре та своєчасно вжити заходів, наприклад, викликати поліцію або службу охорони.

Камери можна налаштувати так, що вони будуть починати працювати по одному вашому руху, це допоможе заощадити заряд акумулятора. Крім цього більше не буде потреби стежити за рештою карти пам’яті, адже фото й відео будуть автоматично завантажуватись в онлайн сховище.

Розумні розетки

Це справжній порятунок для тих, хто завжди згадує чи вимкнена праска, телевізор або кондиціонер. З розумною розеткою вам більше не потрібно хвилюватись. Достатньо зайти у додаток розумного будинку і знеструмити розетку, до якої підключений електроприлад.

Крім цього, розумні розетки допоможуть заощаджувати на рахунках за електрику. Вони не тільки знайдуть «найненажерливіший» електроприлад, а й допоможуть вимкнути лампу або нічник, щоб вони не працювали протягом усієї ночі.

Розумна техніка

Ця категорія товарів готова здивувати навіть найвибагливішого покупця. Виробники традиційно виділяють декілька категорій розумної техніки:

  • для вітальні: роботи-пилососи, мультимедійні системи, спліт системи, кондиціонери, обігрівачі та ін;
  • для кухні: смарт-чайники, мультиварки, кавоварки, блендери, шейкери, розумні чашки, холодильники та багато іншого;
  • для ванної кімнати: системи кондиціонування, крани, душ, пральні машини, смарт-праски, відпарювачи та ін.

Але усіх їх поєднує одна особливість: усю розумну техніку можна підключити до центру керування й віддавати їм команди за допомогою додатка.

Тільки уявіть собі, що можна запрограмувати техніку так, що вранці вас буде вже чекати чашка свіжозвареної кави, прибирання почне робот-пилосос, а кондиціонер за 20 хвилин до вашого пробудження охолодить чи, навпаки, обігріє кімнату до комфортної для вас температури. Фантастика? Ні! Це вже давно реальність.

Готові набори

Для тих, то не готовий витрачати свій час на окремий збір усіх елементів розумного будинку, створені спеціальні готові набори. Як правило, вони складаються з:

  • центру керування;
  • однієї чи двох камер відеоспостереження (для дому та для вулиці);
  • датчиків руху;
  • датчиків витоку газу й диму;
  • датчиків відмикання.

Комплектація набору залежить від виробника та ціни, але найчастіше такого базового набору досить, щоб автоматизувати процеси у невеликому приміщенні, а також створити правильну основу для майбутнього «розумного будинку».

0
Схожі публікації