Розважаємося з блендером: рецепти домашнього майонезу
 Розважаємося з блендером: рецепти домашнього майонезу
Все ще купуєте майонез у магазині? Ми впевнені, що після цієї статті ви долучитесь до шанувальників домашнього майонезу. По-перше, приготувати майонез своїми руками зовсім не складно, й із завданням впорається навіть дитина. По-друге, інгредієнти для цього соусу є у кожному будинку. Найголовніше, витрати на домашній майонез у рази менше, ніж на майонез з магазину.

Як зробити ідеальний майонез – лайфкаки від шефа

Бажаєте, щоб домашній майонез вийшов по-справжньому смачним? Ділимося з вами секретами й лайфхаками професійних кухарів:

  1. Можна приготувати майонез, використовуючи виключно соняшникову олію, або змішати її з оливковою у пропорції 3:1. А ось готувати виключно на оливкової олії не варто, оскільки готовий продукт може вийти гірким.
  2. Якщо використовувати звичайні яйця з магазину, соус буде мати традиційний білий колір. У свою чергу, майонез, виготовлений з домашніх яєць, отримає насичений жовтий колір.
  3. Свіжовиготовлений соус у холодильнику може зберігатися тільки протягом 4-5 днів, після чого він поділиться на шари.
  4. Щоб майонез вийшов більш рідким, якщо цього вимагає конкретний рецепт, потрібно просто додати трохи більше води. У свою чергу, для більшої густоти, слід збільшити пропорцію олії.
  5. Хочете змінити класичний смак майонезу? Додайте мелений перець чи свіжий часник, а для зміни кольору поекспериментуйте з подрібненим кропом й паприкою.

Рецепт домашнього майонезу з гірчицею та лимонним соком

Цей варіант всесвітньо відомого соусу виходить неймовірно ароматним і смачним. Для приготування потрібен наступний набір інгредієнтів:

  • сіль (половина чайної ложки);
  • соняшникова олія (150 мл);
  • гірчиця (2 чайних ложки);
  • сік лимона (1 ст л.);
  • сире яйце (2 шт.);
  • цукор (половина чайної ложки).

Для збивання суміші можна скористатися міксером або пустити в хід блендер. В обох випадках необхідно змішати гірчицю з сіллю та цукром, після чого усе це збити з яйцем до консистенції однорідної маси. Поступово під час перемішування додайте олію. Коли майонез дійде до потрібної кондиції, слід додати сік лимона й ще раз ретельно все перемішати.

Рецепт майонезу з оцтом

Якщо ви вирішили приготувати майонез, а у холодильнику не знайшлося гірчиці, то не варто засмучуватися. Зробити звичайний соус можливо й зі звичайним оцтом. До речі, якщо ви використовуватиме яблучний оцет, готовий результат здивує вас своєю ніжністю.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
  • соняшникова олія (150 мл);
  • сіль (половина чайної ложки);
  • цукор (половина чайної ложки);
  • оцет (половина чайної ложки );
  • яєчні жовтки ( 2 шт.).

У якості ємкості візьміть мірний стакан від блендеру або будь-яку іншу вузьку ємкість. Туди розбийте жовтки, додайте сіль, оцет і цукор. Добре усе перемішайте та додайте олію, після чого починайте збивати усю цю масу. У перші декілька хвилин бажано утримувати блендер в одному положенні. Коли маса почне згущуватися, використовуйте імпульсивний режим, блендера та збивайте соус поступово, щоб довести його до потрібного стану.

Рецепт майонезу на основі сиру

Також вкрай незвичайна варіація, яка відрізняється достатньою гастрономічною легкістю. Набір необхідних продуктів буде таким:
  • гостра гірчиця (1 ч. л.);
  • сир (2-4 ст.л.);
  • варені яєчні жовтки (2 шт.);
  • кефір середньої жирності (3 ст. л.);
  • сік свіжого лимону (2 ст.л.);
  • сіль й чорний перець – за смаком.

Насамперед потрібно розім’яти жовтки. Для цього підійде навіть звичайна вилка. Потім до них додаємо лимонний сік, сир, кефір, а також сіль і перець. Усі інгредієнти слід змішати до однорідної маси за допомогою блендера. Потім додається вже гірчиця й відбувається вдруге процес змішування.

Майонез на водяній бані

У процесі приготування соусу зовсім не обов’язково користуватися лише тільки блендером. Для цього способу знадобляться такі інгредієнти:

  • сирі яєчні жовтки (2 шт.);
  • сіль ( половина чайної ложки);
  • мелений білий перець (1 щіпка);
  • рослинна олія (250 мл.);
  • сік лимона (2 ст. л.);
  • вода (2 ст.л.).

У першу чергу необхідно збити жовтки у металевому посуді, потім додати лимонний сік та воду. У каструлі доводимо воду до кипіння, а зверху встановлюємо нашу ємкість, з жовтками. На водяній бані постійно помішуємо масу до згущення. Як тільки це відбудеться, потрібно перемістити металеву ємкість у холодну воду й перемішувати поки  вміст у посуді не охолоне.

Потім усю масу слід перекласти до вузького й високого посуду, додати перцю й солі, а потім збити блендером, одночасно підливаючи олію. Як тільки маса почне густіти, це значить, що майонез готовий. До слова, даний різновид рецепту робить соус відмінною основою для салатної заправки.

Рецепт майонезу без яєць

Як зробити майонез без яєць? Все дуже просто! Майонез виготовлений за таким рецептом, відрізняється неймовірною густотою та яскраво вираженим вершковим смаком. Перелік продуктів, які нам знадобляться:

  • гірчиця (3 ч.л.);
  • молоко (150 мл.);
  • сіль (половина ч.л.);
  • сік лимона (2 ст.л.);
  • соняшникова олія (300 мл).
Основою для соусу стануть олія та молоко. Ці продукти потрібно з’єднати. Після чого до суміші додаємо сіль, сік лимона й гірчицю, а потім все добре збиваємо, до отримання оптимальної консистенції.

Веганський майонез

Яйця у цьому рецепті можна замінити аквафабою. Це в’язка рідина, яка виходить у процесі відварювання чи консервації бобових. Аквафаби знадобиться 100 г. Перелік інших інгредієнтів виглядає наступним чином:

  • сіль (половина чайної ложки);
  • рослинна олія (200 г);
  • сік лимона ( 1 ст.л.);
  • цукор (1 ч.л.);
  • гірчиця (2 ст.л.).

Аквафабу помістить у високу склянку. Туди ж додайте сік лимона, гірчицю, цукор і сіль. Отриману суміш збиваємо до однорідності, після чого, під час збивання, додаємо олію. Продовжуємо збивати блендером, щоб отримати потрібну консистенцію майонезу.

Ці рецепти обов’язково стануть у нагоді й новачкові, й професійному кухару. Адже вони ще раз доводять, що приготувати домашній майонез дуже просто.

0
Схожі публікації