Електричні зубні щітки: переваги й недоліки
 Електричні зубні щітки: переваги й недоліки

Розумна техніка повинна спрощувати побут і позбавляти від набридлої рутини. А що може бути більш рутинно ніж чищення зубів? Побачення зі щіткою має відбуватися щодня, двічі на день, та триває не менше двох хвилин. У реальному житті чищення зубів припадає на той час, коли людина до кінця ще не прокинулась або вже сонна, і займає набагато менше часу, ніж ця процедура повинна тривати. Можна придбати електричну зубну щітку. Вона безсумнівно позбавить свого власника від рутини й зробить догляд за зубами досконалим. Чи ні? Розберемося разом.

Якими вони бувають

 Усе розмаїття електрощіток умовно можна поділити на декілька груп

Тип механізму

 Конструкція мотору визначає спосіб очищення. Існує три головних типи механізмів і один комбінований.

Механічні

Це найпростіший тип приладів. Механічні, або роторні, пристрої змушують щетинки здійснювати зворотно-поступальні й зворотно-вимітаючі рухи. Чистяча голівка обертається від 2 до 20 тис. разів на хвилину. Можуть рухатися по колу в одному напрямку чи декількох, можуть одночасно з обертанням колихатися вперед і назад, а деякі ще й пульсують. Звучить гарно, але насправді девайси цього типу лише вдосконалені варіанти звичайних мануальних щіток. Вони роблять теж саме, що й людина під час чищення, тільки набагато швидше. Очищують емаль порівняно м’яко, хоч і не дуже ретельно. Найдоступніші з усіх електрощіток.

Звукові

 Моделі з вібрацією, яку відчутно. До складу конструкції входить мембрана, що рухається. Вона генерує звукові хвилі, які хитають щетину. Вібрація збиває пасту до стану пишної піни, що дозволяє проникати у міжзубні проміжки й зубодесневі борозенки. Частота коливань більше, ніж у роторних моделей: від 5 до 30 тис. на хвилину. У активному режимі мають чутний для вуха звук.

Ультразвукові

Видаляють забруднення завдяки високочастотним акустичним коливанням. Якщо простіше – генератор створює потужні ультразвукові хвилі, які змушують щетинки коливатися з надто великою частотою. Сила коливань настільки велика, що вібрує не тільки голівка щітки, а й повітря на відстані 0,5-1 см навколо неї. Коливання викликають відчуття тепла під час використання. Амплітуда пульсацій може досягати 100-200 млн на хвилину. Ультразвукові хвилі потрапляють всередину тканин на глибину 4 мм. Тканини зубів і відкладень, які вони мають, відповідають на коливання з різною інтенсивністю, й різниця між відповідними вібраціями змушує наліт відділятися від емалі. Працюють без шуму.

Комбінований тип зустрічається значно менше і являє собою комбінацію звукового й ультразвукового типів пристроїв.

Джерело живлення

 За типом живлення розрізняють автономні й мережеві девайси.

 Автономні працюють завдяки батарейкам, які потрібно замінювати, коли закінчиться їх час роботи. Доступніші ніж мережеві, але стан елементів живлення безпосередньо впливає на працездатність мотору.

Електрощітки, які працюють від мережі, обладнанні акумулятором, який заряджається від бази, підключеної до електромережі, й працює потім завдяки енергії, яку було накопичено. За ціною вони дорожчі, ніж автономні, але працюють зазвичай довше них.

Дитячі

 Відрізняються від приладів для дорослих дизайном (він зазвичай яскравий та веселий: саме це перетворює гігієну у веселу гру), розміром чистячої насадки та її жорсткістю (більш м’якіші та менші). Режим роботи – дбайливіший. Дозволені для використання дітям від 3 років.

Комплектація

У комплектацію окремих моделей входять відразу декілька насадок різних за розмірами, жорсткістю й призначенням (масаж ясен, відбілювання, глибоке очищення). Насадки деяких виробників можна придбати й окремо. Їх також можна підібрати для кожного члена сім’ї або відповідно ситуації (наприклад, для повсякденної гігієни чи для епізодів загострення чутливості емалі) та змінювати їх, використовуючи при цьому одну й туж ручку-мотор. Також виробники комплектують моделі магнітними підвісками, дорожніми футлярами, боксами для зберігання змінних насадок чи дезінфекторами для них.

Smart-компонент

Существует несколько уровней управляемости электрощетками: 

  • базовый — включаются, выключаются, позволяют выбрать один из предустановленных режимов работы;
  • дополненный — оборудованы таймерами, LED-индикаторами и звуковыми датчиками. Они помогут проконтролировать длительность процедур и сообщат о необходимости замены насадки на новую;
  • интегрируемый — умеют синхронизироваться со смартфонами. Самые продвинутые приборы: оборудованы сенсорным дисплеем, встроенным гироскопом, датчиками-анализаторами. Управляется интеллектуальная система через приложение, установленное на смартфон. Она сохранит данные о частоте и длительности процедур, покажет «‎слепые» зоны и результативность процедуры, подскажет, какие участки вы пропускаете регулярно или пропустили прямо сейчас. При слишком долгом использовании в одном месте автоматически снизит интенсивность вибрации, чтобы не навредить зубам. Позволяет персонализировать режим работы, подобрать оптимальные параметры активности для разных случаев и сохранить их, чтобы запустить в нужный момент. Личный мини-стоматолог, живущий в вашей ванной.

Кажется, что думать не над чем, нужно брать самую умную? Не торопитесь: плюсы есть у каждого вида механизмов.

Переваги електрощіток

 Спочатку розглянемо окремі переваги кожного виду.

Механічні

Працюють у делікатному режимі. Низькочастотні моделі можна використовувати людям навіть з підвищеною чутливістю ясен або з реконструйованими зубами. Відносно недорогі.

Звукові

Вібрація покращує кровопостачання ясен. Це є профілактикою хвороби пародонту, запобігає кровоточивості ясен і передчасному випаданню зубів. Добре видаляє м’який наліт. Якісно роблять гарну піну з пасти, що дозволяє витрачати її меншу кількість.

Ультразвукові

Застосування не вимагає взагалі ніяких зусиль з боку людини: такі девайси чистять все, що потрібно, самі. Відмінно борються з пігментними відкладеннями й зубним каменем. Покращують проникнення в емаль пасти і гелів з лікувальним складом.

Автономними зручно користуватися при будь яких обставинах: вони не вимагають підключення до мережі для поповнення заряду. З електрощітками, які працюють від електромережі можна не стежити за рівнем заряду, якщо після кожного використання ставити прилад на базу.

Що доброго має кожна електрощітка

  • скорочує тривалість гігієнічних процедур. Їх ефективність при цьому значно підвищується;
  • дозволяє не витрачати зайві кошти на пасту. Деякі моделі взагалі не передбачають використання чистячих засобів;
  • працює однаково ефективно у легко-і важкодоступних місцях. Підбирається до тильної сторони молярів (крайніх жувальних зубів), і до міжзубних проміжків;спрощує гігієну для людей з обмеженими можливостями. Особливо актуально для тих, у кого є хвороби суглобів чи нервово-м’язові пошкодження, а також атрофія.

Незважаючи на велику кількість переваг, використання цих девайсів має обмеження за рахунок наявності деяких недоліків.

Недоліки електричних щіток

 Розглянемо їх по тому ж принципу, що і плюси

Механічні

Якість гігієни порівняно не висока. Найчастіше, моделі не обладнані датчиками, які відстежують силу натискання, тому при умовах необережного поводження з такими щітками, виникає ризик пошкодження ясен. Не можна використовувати при гінгівітах, запаленні пародонту, схильності до стирання й інших патологіях емалі.

Звукові

 При недбалому або дуже довгому застосуванні існує ймовірність зашкодити тканинам зубів. Має протипоказання до використання (тій самі, що й до механічних). Девайс видає звук при роботі, який може дратувати користувача. Відносно дорогі.

Ультразвукові

Матеріали, які використовують для пломбування зубів і зубні протези відображають звукові коливання інакше, ніж здорові тканини. Вони вібрують відносно один одного з різною частотою, що призводить до відторгнення реставраційних деталей. Тому використання пристроїв цього типу протипоказано для людей, які мають пломби, імпланти та вініри. Ще одне з протипоказань – наявність в організмі кардіостимулятора. Придбання такої щітки потребує значних витрат.

При використанні автономних приладів потрібно завжди стежити за станом елементів живлення. Послаблення «тяги» може початися набагато раніше, ніж батарейки стануть непридатними для використовування. У випадку з мережевою щіткою може виникнути проблема використовування її у подорожі й інших місцях, де не буде можливості заряджати акумулятор.

Як обрати зубну щітку?

Краще за все – зі стоматологом. Саме так ви будете впевнені в тому, що девайс не зашкодить, а навпаки принесе лише користь. Лікар проаналізує усі проблеми ротової порожнини і скаже які моделі не варто навіть розглядати, а які стануть надійними помічниками

Якщо можливості отримати консультацію лікаря ви не маєте, дотримуйтесь загальних рекомендацій щодо вибору зубних електрощіток:

  • обирайте пристрій з оптимальною жорсткістю щетини. М’яка потрібна тим, у кого кровоточать ясна й чутлива емаль. Середня жорсткість взагалі підходить усім, у кого не має проблем з порожниною рота. Жорстку стоматологи радять не обирати: винятком можуть бути люди з високою схильністю до утворення нальоту, який не має можливості видалити зовсім щіткою з менш жорсткою щетиною;
  • чистяча голівка повинна охоплювати 2-2,5 зуба. Краще, якщо вона буде круглою (це знижує ймовірність травмування) й рельєфною (завдяки цьому ви позбавитесь бактерій і на слизовій оболонці);
  • ручка повинна зручно лежати у долоні і не висковзувати. Добре, якщо на ній будуть гумові вставки: це поліпшить контакт зі шкірою (в тому числі вологою). Рухливе з’єднання між робочою частиною і ручкою дає можливість додатково регулювати ступінь натиску.

Як чистити зуби електричною зубною щіткою?

Правила використання безпосередньо залежать від механізму: вібруючими користуються так само, як і звичайними мануальними, моделі з обертально-поступальною ходою повільно пересувають уздовж зубного ряду.

Насадку будь-якою моделі перед використанням спочатку треба помити під теплою водою. На робочу частину наносять невелику кількість пасти (якщо це передбачено інструкцією). Голівку щітки підносять до зубів під кутом 45° ближче до нижньою частини і поступово переміщують з одної частини рота в іншу. Небажано довго затримуватися в одному місці. Захопити потрібно і зовнішню й внутрішню частину зубів, а також проміжки муж ними. Після використання насадку потрібно ретельно вимити, а ротову порожнинну прополоскати водою або спеціальним засобом. Мережеві пристрої встановити на базу.

Одну й туж саму насадку не слід використовувати довше ніж 3-6 місяців. «Розумні» щітки самі підкажуть, коли робочій частині потрібно заміну. Використання насадки довше вказаних термінів небезпечно і негігієнічно. Стерті щетинки будуть травмувати як тверді, так і м’які тканини, втратять функціональність і не зможуть повноцінно виконувати своє призначення. А ще на них, як і на ручних щітках, за довгий час накопичуються бактерії, тому чищення втрачає сенс.
Якщо ви не впевнені в тому, що використовуєте девайс за правилами, візьміть його з собою на наступний візит до стоматолога: лікар покаже, як саме потрібно поводитися з електрощіткою.
Електрична зубна щітка безперечно полегшить догляд за ротовою порожниною, але підбирати її потрібно ретельно і окремо для кожної людини. Чарівництва цей девайс не зробить, а от нашкодити собі за умовами неправильного користування ним, можна. Це не є привидом відмовлятися від покупки – це привід підійти до її здійснення, заручившись порадами стоматолога. Вдалого вам вибору!
0
Схожі публікації