Вчимо грати на слабких ПК: поради експерта

Бажаєте пограти? «Хочу, значить буду»! Розповідаємо, як забезпечити собі умови для геймінгу при мінімальному бюджеті, слабкому ПК та великому бажанні налаштувати собі умови для цієї популярної та улюбленої багатьма справи.

Що таке ігровий комп’ютер? Який він «середньостатистичний» ПК геймера?

Ігровий комп’ютер, в широкому розумінні слова, являє собою топову, безкомпромісну по продуктивності машину, яка призначена тягнути всі ігри на максимальних налаштуваннях графіки. Виходячи із вимог та навантажень на залізо, такий апарат ніколи не буде дешевим і доступним для широкого кола користувачів. Вартість системного блоку максимальної збірки починається від 3500$ та обмежується лише гаманцем і фантазією геймера.

З огляду на події і тенденції останніх років – пандемія, локдауни, проблеми з постачанням напівпровідників, бум майнінгу криптовалюти з використанням мислимого та немислимого заліза, спостерігається дефіцит якісних комплектуючих і, відповідно, різкий ріст цін, в особливості на відеокарти. Що робити тим, хто хоче час від часу пограти, при цьому не витрачати космічні гроші на збирання ігрового комп’ютера?

Приступаємо до дій

Перш за все, слід зрозуміти для себе, що маючи обмежені ресурси, треба буде з чимось миритись – грати не в 4k, а в кращому випадку в FullHD, для комфортного фреймрейту знизити деталізацію, вимкнути тіні, згладжування, ефект води, зменшити кут та дальність огляду і ряд інших параметрів, а в занадто вимогливих іграх взагалі доведеться грати лише на мінімальних налаштуваннях графіки.

Наступним кроком, необхідно оцінити наявну конфігурацію, якщо залізо відверто старе, наприклад, десятирічної давнини та середненьке по потужності, то грати в сучасні відеоігри не вийде, треба шукати старенькі іграшки і дивитись мінімальні вимоги до системи. В тому випадку, коли у вас є базовий системник, побудований на відносно сучасній платформі з нормальним блоком живлення, процесором і материнською платою,  його можна трохи проапгрейдити – доукомплектувати відеокартою і більш-менш комфортно грати, обійшовшись, так би мовити, малою кров’ю.

Якщо ви стоїте перед вибором конфігурації з нуля, то слід розраховувати на те, що за стартовий варіант збірки ігрового комп’ютера доведеться викласти близько 800$, за середній, дещо потужніший  – 1600$. Потрохи ми дісталися до найцікавішого – а що таке той самий середньостатистичний ігровий комп’ютер, до яких показників нам треба прагнути в конфігуруванні, які основні вимоги до заліза?

Перш за все, це такий апарат, на якому грає більшість людей в сучасні комп’ютерні ігри на комфортному рівні. Сервіс Steam давно веде статистику по конфігурації обладнання власних користувачів, яких по всьому світі налічується 95 млн.

На основі статистичних даних, комп середнього користувача являє собою машину з наступними характеристиками:

Така система дозволяє грати в більшість сучасних ігор в 60FPS, правда в деяких, все-таки доведеться знизити налаштування графіки.

Що стосується мінімальної конфігурації, то тут слід відзначити:

Що робити, якщо один з показників недотягує, які частини ПК можна замінити, щоб можна було грати?

Якщо один з компонентів ігрової системи не відповідає мінімальним вимогам, щоб можна було на ньому грати, то необхідно проапгрейдити саме його, при умові, що все залізо збалансовано підібрано, без явних перекосів в сторону більш високої продуктивності хоч одного з них. Спричинено це специфікою комплектації, наприклад, якщо у вас слабкий процесор, то ви не можете його компенсувати більш потужною відеокартою, чи оперативною пам’яттю і навпаки, так як будь-який елемент який відстає від мінімально необхідних вимог, буде вузьким горлечком в системі. Тому підходити до підбору заліза треба комплексно і зважено. Інша справа, якщо є обмежений бюджет на етапі зборки і треба втиснутись в його рамки, то тут можна виділити декілька рекомендацій, на чому і яким способом трохи зекономити.

При виборі процесора слід звернути увагу на моделі, в яких відсутня вбудована графіка, і які не призначені для подальшого розгону. З цього випливає і комплектація його поставки – можна вибрати варіант BOX із штатним кулером замість OEM і більш дорогої системи охолодження.

Материнська плата відіграє роль бази, фундаменту на якому будується вся система, тому вона має бути якісною, але не обов’язково з різними наворотами для розгону, підтримкою одночасної роботи двох і більше відеодаптерів, різноманітністю роз’ємів, які вам ніколи не знадобляться. Достатньо, щоб вона мала свіжу ревізію і підтримувала сучасний сокет, щоб при наступному апгрейді процесора не довелося її міняти.

Якщо вам достатньо портів на мамці формату mini-ATX, то слід в першу чергу звернути увагу на такі карти, так як вони дещо дешевші повнорозмірних ATX. На оперативній пам’яті можна трохи зекономити наступним чином – на перших порах брати не 16Гб, а наприклад дві планки по 4Гб, які в багатоканальному режимі будуть працювати ефективніше, ніж одна на 8Гб, а пізніше докупити ще такий самий комплект. Обирати треба звичайні якісні модулі без зайвих радіаторів і підсвітки, від яких, окрім візуального ефекту, толку мало.

Що стосується одного з найголовніших компонентів ігрового комп’ютера – відеокарти, то тут економити не варто, обирати по бюджету з однокласників найбільш оптимальний варіант. Слід зазначити, що її вартість в середньому складає половину вартості всього системного блоку.

Блок живлення має бути якісним, бажано від провідних виробників із сертифікацією енергоефективності Bronze або Gold. Корпус можна взяти дещо дешевший, якщо віддавати перевагу більш класичним моделям без світломузики і купи вентиляторів.

З приводу жорсткого диску – на початку можна взяти SSD на 256 Гб, по ціні це буде як хард на 1 Тб, але по продуктивності в рази ефективніше, а вже пізніше доставити вінчестер на 1 Тб. Останнім пунктом економії буде самостійна збірка, крім того, досить цікаве заняття яке дозволить ближче зрозуміти специфіку роботи комп’ютера в цілому.

Список ігор

Розглянемо список ігор в які можна пограти на слабеньких комп’ютерах та ноутбуках. Проте, перед тим як кинутись завантажувати будь-яку з них, слід ознайомитись з мінімальними вимогами до системи і співставити їх з вашою конфігурацією, якщо все ок, то можна сміливо приступати до геймінгу, а як ні – йти далі по списку.

Розподіл по жанрам носить доволі умовний характер, так як в більшості вони досить перемішані між собою і важко виділити якийсь домінуючий, обрані основні категорії без піджанрів.

Шутери

Екшени

Гонки

Рольові ігри

Хорори

Квести

Стратегії

Ярослав Бутко

Останні публікації

Як обрати smart-лампочку

У системі домашньої автоматизації розумним може бути практично будь-який елемент, у тому числі звичайна (а…

23.11.2021

5 кардіотренувань для схуднення та витривалості

На вулиці дощ, сльота чи снігопад із ожеледицею? Схоже на патову ситуацію для тих, хто…

16.11.2021

Що таке конвекція в духовці та як вона працює

Якщо запитати поради щодо вибору гарної духовки у Гугла або знаючих людей, вони обов'язково скажуть,…

15.11.2021

ТОП-5 бюджетних ноутбуків для навчання – від простеньких до спритних!

Ми підібрали ТОП-5 моделей для навчання, які допоможуть впоратись із завданнями різної складності та зроблять…

15.11.2021

Як обрати скороварку – поради і лайфхаки

Бажали б готувати соковиту і смачну яловичину всього за 40 хвилин? А варити овочі для…

12.11.2021

Що подарувати мамі на день народження: 20 ідей крутих подарунків

День народження матусі – відмінний привід висловити свою любов і вдячність, вклавши їх у подарунок.…

12.11.2021